AKTUELNO

Federalna ministrica posjetila Ministarstvo obrazovanja i nauke TK

Unaprjeđenje obrazovanja i nauke i realizacija zajedničkih projekata bile su teme prve zvanične posjete resornom ministarstvu Tuzlanskog kantona  ministrice Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Jasne Duraković. Kontinuirana dobra saradnja dva nivoa vlasti i aktivnosti koje provodi Ministarstvo obrazovanja i nauke TK nisu prošli nezapaženo pa je ovom prilikom naglašeno da TK prednjači u odnosu na sve ostale kantone u FBiH.

Prema riječima ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića, cilj je zajednički – opredjeljenje za kvalitetnije obrazovanje. „Razgovarali smo o određenim segmentima koji se odnose na reforme nastavnih planova i programa. Važno je da imamo usaglašene nastavne planove i programe između kantona, da ne dođemo u situaciju da budu više različiti između pojedinih kantona nego između nekih administrativnih jedinica u BiH i susjednih zemalja. Na tome moramo raditi da bismo osigurali što kvalitetnije obrazovanje“, kazao je ministar Omerović.

Prepoznavanje značaja promijenjenih okolnosti koji se dešavaju u društvu diktira i izmjene kada je nastavni plani i program u pitanju, rečeno je ovom prilikom. Prema riječima ministrice Duraković, izmjene će se nužno morati dogoditi s obzirom da su sada potrebe potpuno drugačije kao i okolnosti a promijenjeni su i uslovi tržišta rada. „Ministar Omerović zajedno sa svojim saradnicima uistinu je prepoznao značaj svih promijenjenih okolnosti, trendova koji se dešavaju. Nažalost i pojačanog nasilja. Dakle, u skladu sa svim okolnostima u kojima živimo moramo reagirati, djelovati zajedničkim trudom i radom. Boriti se za koheziju u društvu koju moramo napraviti upravo kroz obrazovni proces. Moramo težiti ka tome da su nam potrebna funkcionalna znanja, da su na potrebni kapacitirani mladi ljudi koji će stvarno dati doprinos u izgradnji boljeg društva“, kazala je ovom prilikom ministrica Duraković.

Kada je u pitanju nabavka udžbenika za osnovne škole ministar Omerović je zahvalio ministrici Duraković zbog izdvajanja najviše sredstava upravo za učenike sa područja TK. Mi smo već proveli proces javne nabavke za udžbenike od prvog do 5. razreda i kao što ste mogli da vidite na društvenim mrežama ti udžbenici su stigli u škole i bit će distribuirani u septembru. Također, od vlastitih sredstava mi ćemo nabaviti udžbenike od petog do devetog i roditelji se ne trebaju brinuti. Mi ćemo osigurati besplatne udžbenike za sve učenike od prvog do 9. razreda osnovne škole za sljedeću školsku godinu“, kazao je ministar Omerović.