AKTUELNO

Implementacija projekta „Obrazovanje za zapošljavanje“ tema radnog sastanka u kabinetu ministra Barakovića

Predstavnici projektnog tima „Obrazovanje za zapošljavanje“ predstavili su ministru obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvisu Barakoviću, dosadašnje aktivnosti na realizaciji projekta.

Projekat „Obrazovanje za zapošljavanje“ je finansijski podržan od Europske unije ima za cilj poboljšati kapacitet i strukturu u planiranju obrazovnog sistema i unapređenju kvaliteta obrazovnih rezultata. Projekat se ostvaruje kroz četiri glavna rezultata: strategije cjeloživotne karijerne orijentacije razvijene u skladu sa EU smjernicama za cjeloživotnu karijernu orijentaciju na nivou relevantnih institucija, dalji razvoj kvalifikacija i standarda visokog obrazovanja, razvijeni i/ili prilagođeni novi studijski programi za inicijalnu obuku nastavnika na osnovu ishoda učenja u skladu sa relevantnim standardima zanimanja i kvalifikacija i osnaženi ljudski kapaciteti u obrazovnom sektoru.

Petar Bezinović i Almir Kovačević, predstavnici projektog tima DAI Human Dynamics su izrazili zahvalnost podrške Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona  aktivnim sudjelovanjem predstavnika Ministarstva i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona u realizaciji četiri glavna rezultata. Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima implementacije pilot projekta eksternog testiranja učenika prvih razreda gimnazije iz jezičke i matematičke pismenosti. Sastanku su prisustvovali Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke. Ministar Baraković je izrazio spremnost Ministarstva  u implementaciji projekta koji omogućava usklađivanje sistema obrazovanja i osposobljavanja potrebama tržišta rada i nudi načine njihovog rješavanja kroz razvoj modernih usluga cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja.

Ostavi komentar