AKTUELNO

Dodijeljeno 50 stipendija srednjoškolcima romske nacionalnosti i drugih nacionalnih manjina

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona upriličilo je u srijedu, 26.6.2024. godine potpisivanje ugovora za 50 stipendija redovnim učenicima srednjih škola romske nacionalnosti i drugih nacionalnih manjina.

Da se ne radi samo o finanasijskoj podršci za učenike i njihove roditelje nego i svojevrsnom mehanizmu njihove integracije u društvo, naglasio je ovom prilikom ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović.

„Onaj ko pohađa srednje obrazovanje ima priliku da dobije kompetencije kojima će moći aktivno da učestvuje na tržištu rada, na taj način da dobije posao i da u potpunosti bude integrisan u naše društvo. Tako da ova stipendija ima efekat potpune integracije Roma i drugih nacionalnih manjina u naše društvo. Riječ je o 50 učenika koji će dobiti stipendije od 1000 KM, a među njima je 47 Roma, jedan Makedonac i dva Albanca“, kazao je ministar Omerović.

Stipendija učenici 3. razreda Medicinske škole u Tuzli Adeli Petrović, prema njenim riječima, pruža samostalnost te osjećaj podrške i potpore.

„Osnovnu školu sam završila kao učenik generacije. Imala sam prosjek 5,00 čitavih devet godina. Školovanje sam nastavila u Srednjoj medicinskoj školi, odlična sam učenica. Naravno, bilo je i tu i uspona i padova, ali uvijek sve ove nevladine organizacije, posebno „Euro Rom“ nekako nas podstiču i pomažu da se trudimo i uspijemo. Naravno, uvijek ćemo biti nagrađeni za taj uspjeh i pružaju nam potporu da budemo najbolji što možemo da budemo“, kazala je stipendistica Petrović.
Saradnik za romska pitanja u Ministarstvu obrazovanja TK Mehmed Mujić naglasio je da je ostvaren njegov san i višegodišnja borba za povećanje broja djece u obrazovnom procesu.

„Tuzlanski kanton prednjači u FBiH kada je u pitanju stipendiranje nadarene djece romske nacionalnosti i veoma sam na tome zahvalan Vladi TK i resornom ministru Omeroviću“, kazao je saradnik Mujić.

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK ima kontinuitet u nagrađivanju nadarenih učenika u svim oblastima. Sve je više romske djece uključene u nastavni proces i to je, prema riječima ministra Omerovića, rezultat mjera javne politike koje provodi Vlada TK.

„Jedna od njih je donošenje nastavnog plana i programa za romski jezik, koji smo prvi u BiH donijeli. Uskoro ćemo dati i prve saglasnosti i od sljedeće školske godine će u nekoliko osnovnih škola biti izučavan romski jezik. Također, veći je i broj učenika romske nacionalnosti koji pohađaju srednje škole, a između ostalog tome doprinose i stipendije ali i druga podrška koju mi pružamo.“