AKTUELNO

O realizaciji Altas Partnerskap programa razgovarano u kabinetu ministra Omerovića

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović, danas je razgovarao sa predstavnicima Anpassad gymnasieutbildning Magnus Abergsgymnasiet iz Trollhattana, prevođena koordinatorom Suzanom Radovanović i direktoricom JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla Aišom Halilović

Povod razgovora je realizacija programa Altas Partnerskap, finansirana od Vlade Kraljevine Švedske, o saradnji odgojno-obrazovnih ustanova iz Švedske i Tuzlanskog kantona, među kojima je i JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla. Cilj projekta je jačanje ljudskih resursa i obrazovnih stručnjaka. Gošće iz Švedske su izrazili zadovoljstvo na saradnji sa JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla. Istakli su da je način organizacije i sistem rada obrazovanja osoba sa teškoćama u razvoju u Švedskoj sličan, izuzme li se opremljenost ustanove nastavnim učilima. Razmijenjena su i dosadašnja iskustva u realizaciji programa, uz ideju da se saradnja proširi i na razmjeni učenika.

Direktorica Halilović se zahvalila ministru Omeroviću na podršci u okviru ovog programa, ali i podršci resornog ministarstva na jačanju kapaciteta Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli.

Predstavnice ustanove Anpassad gymnasieutbildning Magnus Abergsgymnasiet, Trollhattan tokom dana posjetit će i JU OŠ „Tušanj“ Tuzla, kako bi se upoznale sa načinom inkluzivnog rada koji se primjenjuje u školama na području Tuzlanskog kantona.