AKTUELNO

Počela školska 2024/25. godina

Školskim zvonom i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u školama u Tuzlanskom kantonu danas je počela školska 2024/25. godina. Tim povodom osnovne škole „Slavinovići“ i „Simin Han“ u Tuzli posjetili su premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović. Ovom prilikom, uz simboličnu podjelu novih udžbenika prvačićima, uputili su želje za uspješno školovanje, dobro zdravlje, dobru saradnju sa nastavnicima, kako prvačićima koji su prvi put sjeli u školske klupe, tako i djeci svih uzrasta koji su započeli nove nivoe obrazovanja u ovoj školskoj godini. Ove godine u prve razrede osnovnih škola krenulo je više od 3.500 prvačića i posebne čestitke danas su upućene njima i njihovim roditeljima.

„I ove godine školsku godinu započinjemo intoniranjem državne himne čime jačamo osjećaj ljubavi naše djece prema našoj jedinoj domovini, Bosni i Hercegovini. To je ljubav koju moramo gajiti od najmlađih pokoljenja. Ove godine nastavljamo sa praksom osiguranja besplatnih udžbenika za sve osnovce, a osim toga radimo i na stvaranju boljih uslova u školama, kako bismo i učenicima, ali i nastavnicima omogućili što bolje uslove za rad. Kada su u pitanju nastavnici u školama, u protekle malo više od dvije godine primanja nastavnika smo povećali za 23% i na to smo ponosni, jer želimo imati što zadovoljnije nastavnike koji rade s djecom. Istovremeno u srednjim stručnim školama radimo na stvaranju boljih uslova kako bi se kvalitetnije izvodila praktična nastava i time dodatno obrazovni sistem približili potrebama privrede“, rekao je ovom prilikom ministar Omerović.

Također, danas je posebno istaknuto da Vlada Tuzlanskog kantona obrazovanje i ulaganje u oblast obrazovanja ne vidi kao trošak nego kao dugoročnu investiciju. Dokaz toga su značajna izdvajanja za rekonstrukciju objekata, mjere energetske efikasnosti, nabavku opreme, ali i nove inicijative.

„Vlada Tuzlanskog kantona je i ove godine značajna sredstva usmjerila u oblast obrazovanja. Obrazovanje je temelj našeg društva i zbog toga smo, osim kapitalnih investicija u vrijednosti od skoro 6 miliona  KM, kojima znatno unapređujemo školsku infrastrukturu i uslove za školovanje, za učenike i ove godine osigurali besplatne udžbenike. Time barem malo olakšavamo roditeljima spremanje učenika za novu školsku godinu“, kazao je premijer Halilagić, te ovom prilikom pozvao roditelje da budu partneri sa nastavnicima u školama u procesu odgoja djece.

„Kao roditelj, pozivam vas da zajednički gradimo autoritet učitelja i nastavnika kod djece, jer škola jeste odgojna ustanova, ali primarni odgoj i fundamente socijalnog ponašanja djeca ipak nose iz svoje kuće. Učitelji, nastavnici i profesori će te fundamente izbrusiti, ali porodica je ta koja stvara osnovu i bez koje rad profesora može biti uzaludan“, kazao je Halilagić dodajući da je „stalna misija svih nas da povratimo autoritet škole i znanja, te da zajedno sa roditeljima stvorimo bolju budućnost u kojoj će odrastati ova djeca. To se ne može postići nijednim zakonom, mjerom i sl. već našim zajedničkim entuzijazmom, partnerskim radom i međusobnim povjerenjem“.

Današnja posjeta ujedno je bila i prilika da direktori škola upoznaju delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona sa radom i funkcionisanjem ovih ustanova, pri čemu su zajedno obišli učionice i prostore u objektima.