AKTUELNO

Prevencija nasilja tema razgovora ministra Omerovića i Margrét Lilja Guðmundsdóttir

Danas je drugi dan međunarodne konferencije “PrevCon”, posvećene prevenciji vršnjačkog nasilja. Među istaknutim gostima ovogodišnje konferencije je gospođa Margrét Lilja Guðmundsdóttir sa Islanda.

Tokom konferencije, prezentirani su modeli prevencije vršnjačkog nasilja iz više zemalja, uključujući i Island, čiji je pristup predstavila gospođa Guðmundsdóttir. Njeno izlaganje naglasilo je značaj sveobuhvatnih i sistemskih rješenja u borbi protiv vršnjačkog nasilja, uz poseban fokus na ulogu škole, zajednice i porodice.

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović i gospođa Guðmundsdóttir održali su radni sastanak na kojem su razgovarali o daljnjim koracima u prevenciji vršnjačkog nasilja. Oboje su se složili da je ključ u kontinuiranoj edukaciji, podršci i međunarodnoj saradnji kako bi se stvorila sigurna i podržavajuća okolina za svu djecu.

Na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo obrazovanja i nauke TK i stručnjaci s Islanda nastaviti saradnju kroz razmjenu iskustava, implementaciju uspješnih modela prevencije i zajedničke projekte usmjerene ka smanjenju vršnjačkog nasilja.

Ministar Omerović je istakao važnost ovakvih međunarodnih konferencija koje omogućuju dijalog i saradnju između stručnjaka iz različitih zemalja, dok je gospođa Guðmundsdóttir izrazila zadovoljstvo zbog mogućnosti dijeljenja islandskog iskustva i metodologija koje su se pokazale efikasnim.