AKTUELNO

Saradnja Ministarstva obrazovanja i nauke TK i Misije OSCE-a u BiH na kurikularnoj reformi

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Ahmed Omerović, održao je danas sastanak s predstavnicima Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ivankom Matović, Aleksandrom Krstović i Nihadom Mešićem. Centralna tema razgovora bila je implementacija kurikularne reforme u osnovnom obrazovanju.

Ministar Omerović je istakao kako Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona privodi kraju izradu novog Nastavnog plana i programa (NPiP) za osnovne škole koji će biti zasnovan na ishodima učenja. Ovaj pristup fokusira se na kompetencije koje učenici trebaju steći tokom obrazovnog procesa, čime se modernizira nastavni okvir i prilagođava evropskim standardima.

Tokom sastanka dogovorena je daljnja saradnja između Misije OSCE-a, Ministarstva obrazovanja i nauke TK te Pedagoškog zavoda TK. Cilj ove saradnje bit će pružanje podrške u realizaciji kurikularne reforme s naglaskom na profesionalno usavršavanje nastavnog kadra, unapređenje metodologije poučavanja te praćenje implementacije novih pedagoških standarda.

Zajedničkim naporima ovih institucija nastoji se osigurati da kurikularna reforma bude efikasna, održiva i u skladu s potrebama savremenog obrazovanja, što će doprinijeti podizanju kvaliteta obrazovnog sistema Tuzlanskog kantona.