AKTUELNO

Uskoro počinje obuka odraslih za montere fotonaponskih sistema, jedan je od zaključaka okruglog stola Centra za ekologiju i energiju Tuzla

Centar za ekologiju i energiju Tuzla, partner Caritasa Švicarske i Ministarstva obrazovanja i nauke TK, organizirao je okrugli sto i obuku na temu: „Instalater fotonaponskih sistema“. Cilj okruglog stola je informiranje javnosti o novinama u obrazovnom sektoru vezanim za uvođenje novog zanimanja, kratke obuke za odrasle i uspostavljanje bolje saradnje između obrazovnih institucija i privrednog sektora.

“Danas prisustvujemo okruglom stolu i svojesvrnoj obuci profesora za organizovanje stručne osposobljenosti za montere fotonaponskih sistema, besplatnoj obuci, koja će započeti za petnaestak dana  u JU Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla” – rekao je Elmir Tukić, koordinator projektnih aktivnosti Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. On se zahvalo projektnim partnerma, Centru za ekologiju i energiju Tuzla i Caritasu Švicarske.

“Mi smo svjesni činjenice da Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi uvođenja čistih energija u oblastima koji se odnose na zelenu agendu. Temelj ili osnov zelene energije je jeste elektrifikacija raznih sektora privrede i života, te proizvodnja električne energije iz izvora koji ne emituju ugljen dioksid. Sama proizvodnja energije ne pridonosi pogoršanju klimatske krize s kojom se suočava čovječanstvo. Svjedoci smo da su zaustavljeni procesi izgradnje velikih energetskih postrojenja koji se temelji na fosilnim gorivima. Znamo da je upitna izgradnja termoelektrana i ona će vjerovatno biti zaustavljena u budućnosti. Na koji način ćemo mi nadoknaditi te potrebe za energijom koje nas čekaju, uglavnom iz hidro, vjetro i elektro izvora. Za elektro imamo najveći potencijal i svjedoci smo rasta. Sada su se otvorili zakonske mogućnosti instaliranja solarnih panela kako privrednicima tako i privatnim domaćinstvima. Ono što nam nedostaje nedostaje jeste stručni kadar. U Tuzlanskom kantonu smo zadovoljni saradnjom sa institucijama. Nadam se nastavku saradnje. Tuzlanski kanton je prvi prepoznao potrebu za uvođenjem novog zanimanja. tako da su maksimalno pristupili realizaciji svih onih predradnji koje su dovele do toga da imamo mogućnost da ove školske godine upišemo prvu generaciju učenika u novo zanimanje instalater solarnih sistema u Elektrotehničkoj školi u Tuzli. A isto je tako, da bismo pokrili tu prazninu do izlaska prvih generacija, mi ćemo paralelno raditi na obrazovanju odraslih i nezaposlenih ljudi kako bi zadovoljile potrebe privatnog sektora u Tuzlanskom kantonu” rekao je Fuad Imamović – project menadžer Švicarskog Caritasa.

O značaju projekta za Elektrotehničku školu u Tuzli govorila je Admira Uzunić, direktorica škole. „Značaj projekta za Elektrotehničku školu ogleda se u tome, da ako pogledamo da je energetska tranzicija prelaska sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, proces koji se odvija u svijetu. Način na koji je nas Švicarski Caritas Bosne i Hercegovine involvirao u ovaj projekat govori o ozbiljnosti samog projekta. Elektrotehnička škola iz Tuzle je prepoznata kao odgovoran partner koji sa stručnim obrazovnim kadrom treba da iznese ove aktivnosti. Ja bih ovde navela da mi radimo u dva smjera. Prvi se tiče ovog obrazovnog dijela. Mi uvodimo novi smjer od ove školske godine –  instalater fotonaponskih sistema-elektroničar, gdje će se kroz formalni vid obrazovanja omogućiti našim učenicima stručnu osposobljenost za instaliranje, odnosno montiranje solarnih panela. Ova obuka profesorima puno znači pogotovo što se govori o stručnom obrazovanom kadru, ali je dodatna edukacija urađena u saradnji sa Centrom za ekologiju i energiju Tuzla i sa prijateljskom školom Polybau iz Švicarske. I ovaj drugi proces vezan je za instalaciju solarnih panela, odnosno postavljanje solarne elektrane na objektu škole, na čemu smo ponosi i još se jednom zahvaljujemo našim partnerima iz švicarskog Caritasa“ – istakla je direktorica Uzunić.

O planovima i zadacima Građevinsko-geodetske škole iz Tuzle nas je upoznao direktor Kadrija Ibišević. Zadatak naše je da pripremi prostorije i da izvršimo završnu obuku za na stavnike kako bi u narednom periodu vršili obuku polaznika. Obuku polaznika djelimično rješavanje pitanja nezaposlenih lica, jer ćemo imati obučene ljude za instaliranje I spajajne fotonaponskih Sistema koja su potrebna tržištu rada. Mi imamo pilot projekat i u narednih deset dana počinje ta prva obuka za 10 do 15 polaznika, koji bi trebali da kažemo uspješno prođu taj proces obuke” – kazao je direktor Ibišević.

Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici Pedagoškog zavoda TK, Službe za zapošljavanje TK, predstavnici škole ali i privrednih subjekata.