AKTUELNO

Info dan za poslodavce i predstavnike srednjih stručnih škola o realizaciji praktične nastave

U Tuzli je danas održan Info dan o realizaciji praktične nastave za predstavnike srednjih stručnih škola i poslodavce. Prezentirani su zakonski okvir i priručnik za obuku mentora praktične nastave u poslovnim subjektima.  Info dan je organizovala Kantonalna privredna komora Tuzla u saradnji s Ministarstvom obrazovanja i nauke TK i Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona.

Sticanjem praktičnih znanja i vještina u realnim radnim uslovima raste konkurentnost učenika na tržištu rada, nakon završetka školovanja. Poslodavci i predstavnici srednjih stručnih škola upoznati su s novim uslovima i načinom realizacije praktične nastave. Prezentirani su zakonski okvir i priručnik za obuku mentora praktične nastave u firmama.

„Mnoge škole su potpisale Sporazume s poslodavcima gdje će učenici ići na praksu. Potpisani su takođe i pojedinačni sporazumi između učenika i poslovnih subjekata. Osigurali smo PIO  i zdravstveno osiguranje za učenike na praksi tako da ovaj proces ide dobro. I ovaj proces će da da velike rezultate. Tuzlanski kanton je ekonomski možda najznačajnija regija u BiH i mi želimo da obrazovanje bude aktivno uključeno u dalji ekonomski razvoj našeg kantona“, rekao je ministar obrazovanje i nauke u Vladi TK Ahmed Omerović.

Info dan u Kantonalnoj privrednoj komori u Tuzli, organizovan je s namjerom unapređenja saradnje između srednjih škola i poslovnih subjekata.

 „Imamo koordinatore iz srednjih škola koji će sarađivati s mentorima i koji će učenike dovoditi na obuku u firme gdje će mentori po programu koji se priprema za svaku godinu, raditi s djecom na najsavremenijoj opremi u realnom okruženju i na savremenoj opremi“, rekao je predsjednik KPK Tuzla Nedret Kikanović.

Za realizaciju i kvalitet praktične nastave u firmama biće zaduženi mentori.

 „Uradili smo program obuke za mentore, za lica koja će u privrednim subjektima raditi s učenicima. Za očekivati je da će biti povećan procenat prijema učenika koji završe svoju praktičnu  nastavu u matičnoj firmi ili preduzeću. Imajući u vidu da kao država već ulazimo u fazu deficita s kvalifikovanom radnom snagom, s te strane vidimo da će to biti velika prednost posebno motiviranom uključivanju učenika u proces proizvodnje, a da poslodavci prepoznaju u tim učenicima svoje potencijalne buduće radnike koji bi doprinijeli razvoju njihovih kompanija“, rekao je vršilac dužnosti direktora Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona  Izet Numanović.

Vrsni majstori, zaposlenici firmi, na obuci stiču kompetencije za komunikaciju s učenicima kako bi im što uspješnije prenijeli znanje i vještine, neophodne za određeno radno mjesto.  Na ovaj način i poslodavci dobijaju kadar usklađen s potrebama tržišta rada.