Na takmičenju iz programiranja na micro:bit uređajima kojeg je u online formatu organizovao British Council, u saradnji sa ministarstvima obrazovanja u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta “Škole za 21.vijek”, finansiran od strane Vlade Velike Britanije, učenici iz tri osnovne škole Tuzlanskog kantona zauzele su prva tri mjesta.

Kako bi se sačinio uspješan takmičarski projekat, bilo je potrebno upotrijebiti ne samo vještine programiranja, nego i rješavanja problema i kritičkog razmišljanja. Pobjednički projekat zove se „Pametni solarni paneli“, a napravili su ga učenici Dino Zukić i Kenan Avdić iz JU Osnovna škola “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” Srnice Donje, Gradačac, pod mentorstvom nastavnika Miralema Bajrića. Cilj projekta je energetska efikasnost, očuvanje okoliša kao i osvjetljenje okoliša kroz solarnu energiju.

JU Osnovna škola „Mejdan“ Tuzla osvojila je drugo mjesto sa projektom pod nazivom „Seevoice“, a napravili su ga učenici Haris Osmanović i Mirza Salamović uz mentorstvo nastavnice Alise Pejić. Ovaj humani projekat je prvenstvo namijenjen učenicima i učenicama, ali i svim drugim ljudima sa oštećenim sluhom. Njegova svrha je unapređenje rada i lakše učestvovanje u redovnoj nastavi.

Učenici Dino Softić i Adnan Ademović iz JU Osnovna škola „Sjenjak“ Tuzla , kreirali su projekat “Automatska regulacija rasvjete u školskim učionicama” pod mentorstvom Zlatana Mehikića. Ovaj projekat je osvojio treće mjesto. Njihova motivacija za kreiranje ovog projekta je velika ušteda električne energije u svakoj učionici u školi upotrebom micro:bita i LDR senzora.

1. mjesto “Pametni solarni paneli”

2. mjesto „Seevoice“

3. mjesto “Automatska regulacija rasvjete u školskim učionicama”