AKTUELNO

Zelena tranzicija u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu

Danas je Osnovnoj školi „Klokotnica“ u Doboj Istoku počelo zvanično praktično testiranje solarne elektrane. Struju proizvedenu na ovaj način škola će koristiti za vlastite potrebe čime će se ostvariti značajne uštede sredstava za troškove električne energije, a što će u konačnici moći biti usmjereno u druge projekte kojima će se poboljšati obrazovni proces i uslovi za školovanje u ovoj školi. Škola „Klokotnica“ je jedna od prvih osnovnih škola u Bosni i Hercegovini koja je u sklopu projekta „Sunčane škole“, a zahvaljujući donaciji Fonda otvoreno društvo BiH i MKF Partner, dobila ovakvu elektranu. Nakon što prođe ovaj testni period, puštanje elektrane u rad planirano je u petak.

„Danas započinje testiranje funkcioniranja solarne elektrane u ovoj školi. Ovo je pionirski i revolucionarni korak u pogledu zelene tranzicije školskih objekata u Tuzlanskom kantonu. Osim ove škole Ministarstvo je dalo saglasnost za realizaciju ovakvih projekata na još tri objekta u našem kantonu, a u narednom periodu očekujemo da ćemo imati desetak škola u kantonu koje će biti opremljene ovakvim panelima. Sve to će u konačnici, investiranjem ušteđenih sredstava, značajno doprinijeti kvaliteti obrazovnog procesa u ovim školama“, kazao je ministar Omerović.

„Radi se o programu pravedne zelene tranzicije, inicijativa Sunčane škole, koja se provodi u pet zamalja zapadnog Balkana, Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Albanija, i Bosna i Hercegovina. U Bosni i Hercegovini su obuhvaćene četiri škole, od čega su tri u Tuzlanskom kantonu i to su OŠ „Klokotnica“, OŠ „Hasan Kikić“ u Gračanici i Prva osnovna škola u Živinicama, dok je u entitetu Republika Srpska to Srednjoškolski centar „Vuk Karadžić“ u Loparama“,  kazao je u ime Fonda otvoreno društvo Mervan Miraščija.