AKTUELNO

Ministar Omerović i načelnik Džafić posjetili mališane u Memićima! Započeo Obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja

Obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu koja su u godini pred polazak u osnovnu školu, a nisu obuhvaćena drugim vidom predškolskog odgoja i obrazovanja, na području Tuzlanskog kantona je započeo 1. aprila i trajat će 150 sati, odnosno u dvevnom trajanju od tri sata.

U lokalnim zajednicama u kojima nema osnovane javne predškolske ustanove, Obavezni program provede lokalne zajednice koristeći prostorije osnovnih škola. Danas su se Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK i Sead Džafić, načelnik Općine Kalesija družili sa mališanima iz odgojne grupe u Memićima.

“Trenutno je 17 učenika upisano u ovaj predškolski odgoj. Nažalost, svake godine se taj broj smanjuje. Program daje više aktivnosti na odgoj nego na obrazovanje“ – rekao je Mirzet Alić, direktor JU OŠ „Memići“ Memići.

„Imao sam potrebu da dođem u Memiće. Memići se nalaze u blizini međuentitetske liniji. Htio sam da vidim kako se provodi taj program, je li kvalitet na nivo, kako se radi? Zadovoljan sam onim što sam vidio“ –  istakao je ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Ministar Omerović i načelnik Džafić su iskoristili priliku da posjete gradilište predškolske ustanove u izgradnji, za što je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK u prethodne dvije godine izdvojilo 200.000 KM. „Ministar je obećao sredstva iz Vlade Tuzlanskog kanotna kako bi mogli da završimo ovaj objekat. Ovo je za Kalesiju od velikog značaja. Kalesija ima 33.000 stanovnika i moram biti iskren, sramota što do sada nije imala predškolsku ustanovu“ – istakao je Sead Džafić, načelnik Općine Kalesija.

Predškolska ustanova je u izgradnji, a prvi polaznici se očekuju naredne godine.

Opširnije u prilogu RTV TK: