AKTUELNO

Na Univerzitetu u Tuzli promovisano 27 doktora nauka

Povodom obilježavanja 47 godina Univerziteta u Tuzli danas je u amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli upriličena svečana promocija 27 doktora nauka.
Prisutnim gostima i doktorima nauka obratila se Rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić, Gradonačelnik Grada Tuzle gospodin Zijad Lugavić i ministar obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona gospodin Ahmed Omerović.
Svi promovisani doktoranti ne treba sada da stanu, nego da im ovo bude nadahnuće da se još više posvete svojim naučnim disciplinama, istaknuto je danas. Dio promovisanih doktora nauka već je uključen u nastavni proces Univerziteta u Tuzli.
“Ovo je njihov veliki uspjeh ali i uspjeh svih nas odnosno Univerziteta u Tuzli koji obilježava 47 godina rada i postojanja. Oni danas postaju dio naše akademske zajednice i nalaze se na početku jednog novog puta. Sigurna sam da će nova generacija doktora nauka naš Univerzitet učiniti još jačim, boljim i prepoznatljivijim”- kazala je rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić.
Prema riječima ministra obrazovanja i nauke u Vladi TK Ahmeda Omerovića doktori nauka mogu da doprinesu razvoju bh. društva u cjelini.
“Doktor nauka se postaje uz mnogo odricanja i mnogo rada. Samim tim smo svjesni da ovi ljudi imaju izuzetne kopetencije čime mogu da doprinesu razvoju bh. društva i mogu pomoći u izgradnji Bosne i Hercegovine u svakom pogledu” – istakao je Omerović.
Gradonačelnik Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić je kazao kako je danas dan proslave dostignuća i postignuća mladih doktora nauke.
“Nauka je temelj ekonomskog, društvenog, kulturnog i svakog drugog razvoja jednog društva. Ovo je velika svečanost. Čestitam svima. Siguran sam da ćemo u budućnosti koračati velikim i brzim koracima naprijed svi zajedno” – kazao je Lugavić.