AKTUELNO

Povodom Svjetskog dana Roma u Tuzli promovisano 47 odličnih učenika

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK u suorganizaciji sa misijom OSCE -a Regionalni ured u Tuzli, te partnerskim udruženjem „Euro Rom“ iz Tuzle danas je u Narodnom pozorištu u Tuzli organizovalo svečanost povodom 8. aprila – Svjetskog dana Roma. Na manifestaciji je promovisano 47 Romkinja i Roma iz osnovnih i srednjih škola TK koji su u prošloj godini ostvarili odličan uspjeh. Oni su pored priznanja i poklon knjige dobili i jednokratne stipendije od po 100 KM.

Manifestacija u Tuzli na kojoj su promovisani najbolji učenici Romi iz prethodne školske godine u TK, poslužila je za podsjećanje na nedovoljno dobar status Roma na čijem poboljšanju rade i Vlada TK, u saradnji sa nevladinim sektorom. Ovogodišnja manifestacija je u znaku uvođenja romskog jezika sa elementima romske kulture kao fakultativnog predmeta.

„Danas ćemo dodijeliti jednokratne stipendije za 47 učenika pripadnika romske nacionalne manjine koji su ostvarili odličan uspjeh u prethodnoj školskoj godini. To su jednokratne stipendije, a mi također dajemo i drugu vrstu stipendija koji dodjeljujemo ne samo romskoj već i drugim nacionalnim manjinama,  ali dominantno se na poziv javljaju Romi. Kada je u pitanju romski jezik mi smo donijeli nastavni plan i program i sada slijedi anketiranje učenika da vidimo koliki broj zainteresiranih, a nakon anketiranja slijedi implementacija. Mi smo opredjeljeni da imamo romski jezik u našem sistemu“ – kazao je, između ostalog, Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini zadovoljna je naporom i učinkom obrazovnog sistema u Tuzlanskom kantonu kada je u pitanju obrazovanje Roma. „Što se tiče Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ureda u Tuzli, svih ovih godina smo zapravo pokušavali biti od koristi i davali svakojaku podršku kako ministarstvu obrazovanja TK i Pedagoškom institutu, romskim organizacijama pri stvaranju i organizaciji nastavnog plana i programa romskog jezika i kulture. Nama je posebno drago što ćemo ove godine prvi put videti u Bosni i Hercegovini nastavni predmet izučava“- rekao je Damir Gnjidić, Šef Terenskog ureda Misije OSCE-a u Tuzli.

Sličnog su mišljenja i predstavnici romskih udruženja. „Danas je 8. april, Svjetski dan Roma, jedan od najvažnijih datuma za Rome, jer davne 1971. godine su se Romi po prvi put organizovali i krenuli za borbu za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava. Tuzlanski kanton napreduje u odnosu na druge kantone kada je u pitanju obrazovanje romske djece, kao i integracija romske zajednice u društvu“ – rekao je Nedžad Jusić, predsjednik udruženja „Euro Rom“ iz Tuzle.

Mehmed Mujić, saradnik za romska pitanja u Tuzlanskom kantonu podsjetio je da se značajan datum za sve Rome obilježava već 19 godina na ovom području, a uvijek s lijepim povodom kao što je ovaj danas.

O važnosti promocije odličnih učenika govorili su i stipendisti. Osmanović Armin je učenik mašinske tehničke škole u Gračanici. Kako kaže Armin, stipendija će mu puno značiti. Armin planira da završi srednju školu i da upiše Filozofski fakultet u Tuzli, odsjek za socijalni rad. „Preporučio bih roditeljima da šalju djecu u školu, jer bez škole nema ništa” – poručio  je Armin Osmanović.

I Dalila Mujić, učenica Osnovne škole „Kiseljak“ iz Tuzle kazala je da nije jedan predmet u školi nije težak. Svi se u školi dobro slažu i niko se ne svađa. Dalila ima želju da bude odlična učenica i da jednog dana postane doktorica.

Na današnjoj manifestaciji, u kulturno-umjetničkom programu predstavili su se učenici iz Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ iz Tuzle, OŠ „Kiseljak“, OŠ „Mejdan“, OŠ „Kreka“ i Druge osnovne škole iz Živinica.