AKTUELNO

Realizovani kapitalni projekti u OŠ „Seona“, te dogovoreni naredni koraci investiranja u školske objekte

Povodom realizacije kapitalnih projekata ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović posjetio je JU Osnovna škola „Seona“ Aljkovići na području općine Banovići. Urađena je rekonstrukcija dimnjaka na objektu područne škole Seona te postavljena ograda u dvorištu centralne škole i školskog poligona.

Prema riječima ministra Omerovića za realizaciju je iz Programa kapitalnih izdataka Vlade TK uloženo više od 19.000 KM. „Ova škola je imala problem u područnoj školi u Seoni gdje su duži period pokušali da riješe problem grijanja a ispostavilo se da je uzrok dimnjak koji je ovim sredstvima renoviran i sada učenici imaju i kvalitetnije grijanje. Također, u ovom školskom objektu gdje se nalazimo bilo je potrebe da se radi dio ograde i da se obnovi jedan prostor gdje će djeca moći da se aktivnije bave fizičkom kulturom“, kazao je ministar Omerović.

Koliko su ova ulaganja važna za nastavni proces pojasnila je direktorica JU OŠ „Seona“ Aljkovići Dževada Mešić. „Prvi projekat je rekonstrukcija dimnjaka u područnoj školi Seona koji je naš dugogodišnji problem a drugi je ograđivanje školskog dvorišta i školskog poligona. Ovim projektima naša škola će imati bolje uslove za rad i nastojaćemo da u budućnosti naši učenici postižu bolje rezultate zahvaljujući upravo ovim projektima“, rekla je ovom prilikom direktorica Mešić.

O realizaciji projektnih aktivnosti škole u Seoni upoznat je i Bego Gutić, načelnik Općine Banovići koji je sa resornim ministrom obišao objekat područne škole u Podgori. Prilikom posjete dogovoreni naredni koraci investiranja u školske objekte. „Dogovorili smo se da zajedničkim snaganja i ulaganja Općine Banovići i Vlade Kantona u narednom periodu uzmemo prioritet rad na problemima škola, obzirom da smo u pretprošloj i prošloj godini jedan značajan broj školskih objekata na području općine rekonstruisali, renovirali i otklonili nedostatke. Tako da će ovo godine škola u Podgori biti u fokusu interesovanja Općine Banovići i resornog ministarstva“ – rekao je Bego Gutić, načelnik Banovića.