AKTUELNO

Roditelji se aktivno uključuju u kampanju „Manje ekrana, više života“

Danas je predstavljena kampanja „Manje ekrana, više života“, koja će se u svakoj školi realizirati tokom jedne sedmice tokom mjeseca aprila tekuće godine. Ciljeve kampanje predstavnicima vijeća roditelja iz preko 30 škola i članovima UG Savjet roditelja Tuzlanskog kantona predstavili su Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK, Izet Numanović, direktor Pedagoškog zavoda TK, te članovi Udruženja nastavnika i profesora informatike Tuzlanskog kantona.

„Danas smo sazvali sastanak sa dijelom vijeća roditelja, gdje ćemo se roditeljima razgovarati da se ovaj proces paralelno provodi u školama i kod kuće. Kontrola mobitela samo u školi nije moguća, ona mora biti paralelna i kod kuće“  – kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kanotna.

U kampanju su paralelno uključeni roditelji. U školama će se organizovati razne edukacije koji govore o štetnosti prekomjernog korištenja mobitela. Podršku u kampanji će pružiti Udruženje nastavnika i profesora informatike Tuzlanskog kantoma. „Značaj ove kampanje je jako veliki, a isto bi se tako osvrnula i na ulogu roditelja u ovoj kampanji. Uloga roditelja je inače velika u odgoju djece i ja mislim da bi u jednom smislu, prebacila tu odgovornost na roditelje koji su se nekako u ovom skorijem vremenskom periodu udaljili od tog odgoja djece, odnosno praćenje njihovih aktivnosti“ – istakla je Elvira Slomić, predsjednica Udruženja.

Profesor Nedžad Husičić, član Udruženja je roditeljima prezentirao digitalne alate i njihovu funkciju za praćanje korištenja mobitela kod djece, koji omogućavaju i ograničenja upotrebe igrica i alata u zavisnosti od starosne dobi. Međutim, pored aplikacija potrebno je i  kod kuće sa djecom razgovarati o štetnosti prekomjernog korištenja mobilnih uređaja, između ostalog, zaključeno je na današnjem skupu. Kampanja ne znači zabranu korištenja mobitela u školi, nego ograničavanje i pravilno korištenje mobilnih i drugih elektronskih uređaja u funkciji učenja.

Činjenica da su djeca izložena nasilju virtuelnog svijeta mišljenja je i Alma Šehanović, direktorica Gimnazije „Meša Selimović“ Tuzla. „Oni su sami izloženi kroz društvene mreže i, nažalost, to su neki problemi koji mi ne možemo sami riješiti u okviru škole. Zato nam je potrebna pomoć i podrška roditelja“ – kazala je direktorica Šehanović.

Upravo podrška roditelja je važna kako bi se spriječilo međuvršnjačko nasilje. Društvene mreže potencijalni su izvor problema. Upravo s ciljem smanjenja ove pošasti resorno ministarstvo je podizalo niz mjera, među kojim je i kampanja „Manje ekrana, više života“.