AKTUELNO

Manifestacijom „Jezik moj bosanski“ obilježen Dan maternjeg jezika

Obilježavanje UNESCO-vog međunarodnog Dana maternjeg jezika i ove je godine okupilo relevantne institucije sa područja Tuzlanskog kantona u organizaciji manifestacije pod nazivom „Jezik moj bosanski“. Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlnaskog kantona, Pedagoški zavod TK, Odsjek za bosanski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, te tuzlanske gimnazije upriličili su svečanost na kojoj su dodijeljene nagrade onima čiji su literarni radovi pobijedili na konkurs o temi „Moje omiljeno djelo iz književnosti Bosne i Hercegovine“ za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović ovom je prilikom kazao: „Znamo da jezik nije samo sredstvo komunikacije nego je svojevrsni prijenosnik kulture ali čuvar kulture. Nama u Bosni i Hercegovini je on važan i zbog našeg državnog bosansko-hercegovačkog identiteta te ćemo kao i prošle godine u svim osnovnim i srednjim školama obilježiti ovaj dan ali evo imamo priliku i da to uradimo i kroz centralnu manifestaciju gdje ćemo nagraditi i učenike koji su postigli najbolje rezultate na literarnom konkursu.“

Da je jedno od glavnih uporišta maternjeg, bosanskog jezika, kojim govori najveći broj ljudi u Bosni i Hercegovini, Odsjek za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koji ovih dana obilježava 30 godina postojanja naglasio je ovom prilikom voditelj Odsjeka dr.sc. Sead Nazibegović.

„Mi smo svjesni važnosti maternjeg jezika, da se sami moramo boriti za vlastiti maternji jezik a Odsjek za bosanski jezik i književnost daje punu podršku svim tim aktivnostima. Nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti ovu tradiciju kako bismo svoj jezik i svoju književnost mogli nazivati pravim imenom, bez obzira na  silne uticaje koji dolaze sa svih strana“, kazao je profesor Nazibegović.

Jedna od nagrađenih je i učenica JU Behram-begova medresa Tuzla Emina Đerzić iz Zavidovića koja je prisutnim i pročitala svoj esej o djelu Derviš i smrt Meše Selimovića pod nazivom „Staza između straha i nemira, čovjeka i derviša“.

Učenica 6. razreda JU OŠ „Hasan Kikić“ u Gradačcu Inna Duraković članica je literarne sekcije a prethodnih je godina učestvovala u školi i u okviru „Kikićevih susreta“ na radionicama kreativnog pisanja. „Ovo je moja prva velika nagrada. U svom radu predstavila sam svoju najdražu knjigu Ježeva kućica koja me je uvela u svijet književnosti i zbog koje sam zavoljela i čitanje i pisanje, kazala je jedna od najmlađih današnjih dobitnica nagrade.“

U programu manifestacije sudjelovali su učenici Gimnazije “Ismet Mujezinović” Tuzla, Gimnazije “Meša Selimović” Tuzla i Osnovne muzičke škole iz Tuzle.