AKTUELNO

Međunarodni simpozij ‘Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici-egzil, genocid i migracije’

Međunarodni simpozij o temi „Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici – egzil, genocid i migracije“, koji je danas počeo u Tuzli povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, okupio je naučniike i stručnjake iz Bosne i Hercegovine, Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Amerike.

Premijer TK Irfan Halilagić je u obraćanju ponovno istaknuo značaj istraživanja i prezentacije društvenih činjenica u vezi sa genocidom u Srebrenici, o onome što mu je prethodilo, ali i refleksijama i posljedicama koje se i danas osjećaju.

– Vlada Tuzlanskog kantona je senzibilna za sve što se odnosi na Srebrenicu, a ta osjetljivost posebno je izražena za pitanja u vezi sa genocidom nad Bošnjacima zaštićene UN zone Srebrenica – kazao je Halilagić.

Istakao je započeti projekt snimanja usmene historije pod nazivom „Priče za budućnost“ kojeg realizira Memorijalni centar u Potočarima, a kojeg sa 80.000 KM finansira Vlada TK.

Projekt je nastavak snimanja ličnih priča preživjelih svjedoka genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

– Iznimno je važno da svjedočenja preživjelih, kojih je nažalost zbog njihove starosti i neminovnog umiranja sve manje, budu dokumentirana, pohranjena i dostupna domaćim i svjetskim istraživačima koji istražuju genocid počinjen u Srebrenici – rekao je Halilagić.

Uz iskrenu dobrodošlicu učesnicima, izrazio je očekivanje da konferencija poluči naučni i svaki drugi uspjeh, da bude odgovor na konstantno negiranje i minoriziranje naučno dokazanih činjenica genocida u Srebrenici.

Organizatori simpozija su Univerzitet društvenih nauka iz Ankare, Institut za društvena istraživanja i strateška planiranja iz Istanbula (ISSAOR), u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli i Institutom za lingvističku bosnistiku Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelji dvodnevnog naučnog simpozija su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i Vlada TK, saopćeno je iz Odjela za informisanje Vlade TK.