AKTUELNO

Performans 2.000 učenika na Trgu slobode povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine (VIDEO)

Na tuzlanskom Trgu slobode danas su učenici 13 škola, njih oko 2000, prigodnim kulturno-umjetničkim programom obilježili 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. To je samo dio aktivnosti koje su ovom prigodom održane u svim školama na području Tuzlanskog kantona. U svim lokalnim sredinama škole su objedinjeno priredile kulturno-umjetnički program posvećen Danu državnosti Bosne i Hercegovine i 80. godišnjici obnove bosansko-hercegovačke državnosti.

„Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine ima svoj simbolički značaj a nije samo sebi svrha“, kazao je ovom prilikom ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović. „Mi želimo da naši učenici nauče da se za Bosnu i Hercegovinu vrijedi boriti. Svi želimo da ova zemlja bude napredna i svi želimo da svojim radom doprinesemo da BiH bude demokratska, ekonomski prosperitetna i zemlja u kojoj postoji vladavina zakona i da na tim principima gradimo zajedničku bolju budućnost. Svima čestitam Dan državnosti, 80 godina od obnavljanja bosansko-hercegovačke državnosti.

Učenica elektrotehničke škole Tuzla Monika Ostojić naglasila je da je  njena škola između brojnih sadržaja odabrala tri tačke kojima su se predstavili i pridonijeli obilježavanju Dana državnosti. O tome šta joj znači ovaj dan Monika je kazala: „Dan državnosti za mene je da se sjetim koliko sam ja ponosna na Bosnu i Hercegovinu i što nosim naše državljanstvo, ponosno pokazujem naš pasoš i pričam naš jezik“ kazala je Monika pokazavši čvrsto uvjerenje da svoju budućnosti vidi u BiH. Prema njenom mišljenju „potreban je uporan i naporan rad i da se ovdje može ostvariti karijera i dobra budućnost“.

Da su škole posljednjih godina škole shvatile ozbiljnost i potrebu da se promoviše Bosna i Hercegovina kao država i da se domoljublje razvija kod učenika od prvog razreda potvrdila je direktorica Osnovne škole „Novi Grad“ Sabina Jogunčić.

„Evo danas smo se ovdje okupili da pokažemo koliko za nas znači 25. novembar. Koliko škole promovišu domoljublje“ kazala je direktorica Jogunčić.  Učenik Gimnazije „Meša Selimović“ Faruk Zahirović bio je među učenicima koji su se odazvali pozivu da se svečano obilježi ovaj praznik. „Svake godine u našoj školi se trudimo na što bolji način obilježiti ovaj datum jer je svima značajan pa čak i omladini koja tad nije ni bila rođena ali svi osjećamo tu poveznicu sa sutrašnjim datumom“, kazao je Zahirović.

„Za mene je Dan državnosti jedan od najvažnijih događaja u Bosni i Hercegovini i tako mi je velika čast što sam, evo, imala priliku da stanem ovdje i da dam izjavu u ime naše škole i svih učenika koji su se okupili da svima poželim sretan Dan državnosti“, kazala je učenica Građevinsko geodetske škole Tuzla Emina Mujkanović.

Nakon kulturno-umjetničkog programa učenici su u zrak pustili 80 balona koji su simbolično predstavili 80. godišnjicu obnove bosansko-hercegovačke državnosti.