AKTUELNO

Potpisani ugovori za stipendiranje srednjoškolaca iz reda nacionalnih manjina

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona  Ahmed Omerović potpisao je danas ugovore za stipendiranje učenika srednjih škola romske nacionalnosti i ostalih nacionalnih manjina.

Nakon završene konkursne procedure pravo na stipendiranje ostvarit će 35 učenika srednjih škola romske nacionalnosti i ostalih nacionalnih manjina. Stipendije će biti isplaćene u četiri jednake mjesečne rate, u ukupnom iznosu od 1.000 KM.

Naglasivši da je ovo nastavak programa koji je pokrenut prošle godine ministar Omerović je kazao da su „ove stipendije posebno važne jer se odnose na romsku i druge nacionalne manjine“. „Znamo da u svim društvenim promjenama najteže budu pogođene nacionalne manjine. U tom kontekstu ovo je jedna podrška ovim učenicima da mogu nastaviti redovno obrazovanje i da mogu doprinijeti svojim talentom i svojim radom bosansko-hercegovačkom društvu“, kazao je ministar Omerović.

Saradnik za romska pitanja Mehmed Mujić ističe rezultate koje resorno kantonalno ministarstvo postiglo kada je u pitanju briga za nacionalne manjine, pogotovo kada su u pitanju Romi.

„Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona ima najbolje rezultate u odnosu na ostale u Federaciji Bosne i Hercegovine. Moram apelirati na sve institucije da preuzmu primjer dobre prakse TK“, kazao je ovom prilikom Mujić ističući da Romima prioritet treba da bude obrazovanje.

„Bez toga se ne možemo zaposliti, ne možemo ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje, tako da mi već radimo na polju edukacije sa roditeljima. M danas imamo više od 100 romske djece u srednjim školama a 10-12 studenata, što znači da je integracija počela.“