AKTUELNO

Stipendiranje posebno nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola TK

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona upriličilo je danas potpisivanje ugovora za stipendiranje posebno nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola  sa područja Tuzlanskog kantona.

Prema riječima ministra obrazovanja i nauke Ahmeda Omerovića jedan od ciljeva ovog programa je i da stimuliše učenike kako bi u budućnosti postizali izuzetne rezultate. „Važno je naglasiti da pored nekih stipendija koje su više socijalne naravi a koje mi dodjeljujemo, ove se stipendije dodjeljuju po kriterijima za one učenike koji su ostvarili najbolje rezultate i za one učenike koji su nadareni te u tom kontekstu želim kazati da mi na ovaj način podržavamo one učenike koji najviše doprinose i mi smo uvjereni da će oni to na najbolji način znati vratiti Bosni i Hercegovini“, kazao je ministar Omerović.

Pravo na stipendiju ostvarila su 94 učenika srednjih škola i 106 osnovaca. Vrijednost stipendije za srednjoškolce je 1350 KM za šta je Vlada TK izdvojila  126.900 KM. Za stipendiranje nadarenih učenika osnovnih škola sa područja TK budžeta će biti izdvojeno 106.000 KM a visina pojedinačne stipendije je 1000 KM.

Učenica Srednje ekonomsko-trgovinske škole u Tuzli škole Larisa Alagić učestvovala je na takmičenjima iz engleskog i njemačkog jezika i islamske vjeronauke i ostvarenim rezultatima zaslužila stipendiju. „Stipendija mi znači jer imam neki džeparac i što mogu kupiti sebi i priuštiti nešto što mi je želja“, kaže Larisa. „To je dodatna motivacija za nastavak učenja i plasiranje na takmičenje“, mišljenja je Đevad Zejčirović, učenik Gimnazije iz Živinica koji pohađa smjer informacionih tehnologija a stipendiju je dobio na osnovu postignutih rezultata iz takmičenja iz matematike.

Ajla Muminović je učenica 4. razreda Srednje muzičke škole  i činjenicu da je dobila stipendiju na osnovu rezultata desetogodišnjeg bavljenja muzikom posmatra kao dokaz samoj sebi da je dobra u ovome što radi.

Samra Osmanbegović majka je učenika 1. razreda Elektro-tehničke škole, Nedima Osmanbegovića, koji je također dobitnik stipendije. „Nedim je učenik prvog razreda srednje škole a završio je i Osnovnu muzičku školu kao odličan učenik. Roditelji jako mnogo ulažu u djecu iako je školovanje generalno besplatno. Pogotovo u djecu koja osim osnovnog i srednjeg obrazovanja žele da se i muzički obrazuju, da budu i sportisti a ja bih rekla da je moj sin još i vrhunski sportista tako je jako mnogo izdataka i stipendija nam je velika podrška.

Isplata prve od četiri rate stipendija bit će realizovana krajem januara.