AKTUELNO

Za stipendiranje učenika i studenata sa invaliditetom izdvojeno 75 hiljada KM

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović potpisao je danas ugovore za stipendiranje 108 redovnih učenika i studenata sa invaliditetom sa područja TK.  Za ove namjene Vlada Tuzlanskog kantona obezbijedila je 75.200 KM.

„Pored materijalnog aspekta koji svaki program stipendiranja ima, karakteristično za ovu mjeru je i da ona podstiče inkluziju odnosno integraciju djece sa invaliditetom u društvo“, kazao je ovom prilikom ministar Omerović pojasnivši da je jedan od kriterija za stipendiju bilo i vrednovanje takmičenja. „Na taj način, učešćem u takmičenjima, ova djeca se integrišu u društvo i stiču samopouzdanje da mogu i oni napraviti velike stvari u ovom društvu. Oni su značajni i važni članovi našeg društva“, rekao je ministar Omerović.

Putem javnog konkursa Ministarstva pravo na stipendije ostvarilo je 68 osnovaca, 34 učenika srednjih škola, te 6 studenata sa invaliditetom. Na konkurs je pristiglo 240 prijava učenika osnovnih škola, 73 prijave iz srednjih škola, dok se sedam studenata sa invaliditetom prijavilo za stipendiranje.

Među njima je i Almedin Mujić sa Odsjeka za engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Tuzli čija su dosadašnja iskustva vezana za studij  pozitivna ali naglašava da je situacija što se tiče troškova veoma teška. „Stipendija će mi mnogo pomoći. Troškovi jednog studenta se ravnaju sa troškovima modernog vremena. Kako moderno vrijeme postaje sve skuplje i resursi postaju sve potrebniji tako i studenti imaju skuplji studij“, kaže Almedin.

Isto mišljene dijeli i Emina Omerović iz Kalesije, nana srednjoškolca Edina Omerovića koji je prvi put na listi za stipendiju. „Ova stipendija mi mnogo znači jer je Edin dijete sa posebnim potrebama i sa rastavljenim roditeljima. Edin živi sa mnom i stipendija je dobrodošla za njegovo dalje školovanje. Edin ide u 3. razred Trgovačke škole Kalesija i odličan je učenik.“

Visina stipendije za osnovno obrazovanje je 600 KM, 34 srednjoškolca sa invaliditetom će ostvariti pravo na stipendiju u visini od 800 KM, a 6 studenata sa Univerziteta u Tuzli dobit će stipendije u vrijednosti od 1200 KM.