AKTUELNO

Roditelji učenika osnovnih škola ne trebaju kupovati udžbenike i radne sveske

U cilju informisanja javnosti, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona organiziralo je press konferenciju o nabavci i distribuciji udžbenika za učenike osnovnih škola, u prostorijama Mješovite srednje rudarske škole u Tuzli, gdje je smješten punkt za prikupljanje i distribuciju udžbenika.

„Početkom nove školske godine pojavili se određeni problemi koji su eksponirani na društvenim mrežama, a radi se o tome da su škole pojedinim učenicima podijelili ispisani udžbenik. To su udžbenici koji se dopunjavaju, i u tom kontekstu želim kazati da su to propusti škola. Škole su imale obavezu da u skladu sa uputstvom, Ministarstvu dostave potrebne količine, kako bismo mogli nabaviti udžbenike.  Jedan broj škola, ukupno njih petnaest, nije postupilo u skladu sa uputstvom i tako je nastao problem“ – kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Ministarstvo će poduzeti mjere prema onima koji su napravili ovaj propust, a učenicima će se naručiti novi udžbenici. U pitanju su radni udžbenici od prvog do četvrtog razreda u kojima se dopisuju određeni zadaci (npr. Moja matemtika – radni udžbenik, Moja početnica – radni udžbenik…).Za razliku od ranijih godina, ove školske godine učenici će dobiti udžbenike za Engleski jezik i Vjeronauke, te radne sveske koji se nalaze na spisku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Radne sveske koje nemaju odgovarajuće odobrenje u skladu sa Zakonom o izdavačkoj djelatnosti neće se koristiti u ovoj školskoj godini i prema školama je upućen dopis da nastavnici ne traže kupovinu radnih sveski.

“Stigli su udžbenici za Engleski jezik, stigle su Vjeronauke, stigle su druge potrebne količine udžbenika i dijelit će se. Roditelji, ponavljam, ne trebaju ništa kupovati što se tiče udžbenika i što se tiče radnih sveski koje se nalaze na spisku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke“ – naveo je ministar Omerović.

Udžbenici koje će učenici nasljeđivati od prošle generacije samo su oni u koje se ne dopisuje i za koje su školske komisije utvrdile da se mogu koristiti. Time su napravljene znatne uštede što je stvorilo prostor da se ove godine nabave udžbenici koji nisu bili predmet prošlogodišnje nabavke.

„Kada je u pitanju Federalno ministarstvo obrazovanja koji su kazali da će osigurati sredstva od prvog do petog da se nabave svi udžbenici, istini za volju ja moram kazati javnosti da do sada ni marka  nije uplaćena na naš račun. Odnosno dobili smo informaciju da je donesena neka odluka ali sredstva nisu operativna” – istakao je ministar Omerović.

Iz Ministarstva obrazovanja i nauke TK apeluju na roditelje da ne kupuju udžbenike i radne sveske i da će se krajem ove sedmice ili početkom naredne udžbenici i radne sveske distribuirati školama.

Spisak besplatnih udžbenika radnih udžbenika koji su predmet nabavke u osnovnim školama i spisak radnih sveski/zbirki zadataka koji su predmet nabavke za školsku 2023/2024. godinu ranije su objavljeni na web stranici Ministarstva.

Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici